Koktejl kultura pri nas - mnenje strokovnjaka

Uživanje koktejlov nikakor ni nov trend ali navada, temveč se, kot mnoge druge s kulinariko povezane navade skozi leta in desetletja hitro spreminja, pravzaprav progresivno nadgrajuje.

Globalno sicer v Sloveniji nekoliko zaostajamo za svetovnimi standardi, katere bi pripisali najboljšim koktejl barom pa vendar se premikamo v pravo smer, katero narekuje kakovost, kreativnost, poznavanje sestavin in osnovnih klasičnih koktejl receptur, na katerih sloni večina ponudbe koktejlov v segmentu gastronomije. Koktejli, kot so Negroni, Old Fashioned, Espresso Martini in Daiquiri so se (ponovno) znašli na menijih lokalov kot tudi na domačih koktejl zabavah in so priljubljene stalnice ljubiteljev mešanih pijač tudi v Sloveniji.

 

Uživanje koktejlov nikakor ni nov trend ali navada, temveč se, kot mnoge druge s kulinariko povezane navade skozi leta in desetletja hitro spreminja, pravzaprav progresivno nadgrajuje. Globalno sicer v Sloveniji nekoliko zaostajamo za svetovnimi standardi, katere bi pripisali najboljšim koktejl barom, pa vendar se premikamo v pravo smer, katero narekuje kakovost, kreativnost, poznavanje sestavin in osnovnih klasičnih koktejl receptur, na katerih sloni večina ponudbe koktejlov v segmentu gastronomije. Koktejli, kot so Negroni, Old Fashioned, Espresso Martini in Daiquiri so se (ponovno) znašli na menijih lokalov, kot tudi na domačih koktejl zabavah in so priljubljene stalnice ljubiteljev mešanih pijač tudi v Sloveniji.

 

V času druge koktejl revolucije, oziroma ponovnega razcveta koktejla, katerega središče so bili priljubljeni bari v ZDA pred pribljižno dvemi desetletji, ki so se razvijali istočasno kot progresivna kuhinja tistega časa, smo priča kakovostnim in izpopolnjenim pijačam, katerim gostinski profesionalci posvečajo vedno večjo pozornost v vseh aspektih. Kakovost in inovativnost se skrivata v detajlih. V inovativnih novih tehnikah priprave in povezovanja ingridientov v edinstvene mešanice, ki so, kot je tudi vrhunska kulinarika, svojevrstna umetnost, postrežena v kozarcu. Tem, modernim kreartivcem za barom, termini, kot so fermentacija, destilacija, infuziranje in reduciranje niso nikakor tuji, saj jih uporabljajo dnevno pri delu. A to nikakor ne pomeni, da si tudi doma ne moramo pripraviti dobrega koktejla z bolj bazičnimi znanji. Vsekakor smo lahko hvaležni, da živimo v času, kjer izbiramo med široko paleto visoko kakovostnih pijač, katere uživamo v najrazličnejših oblikah, neglede na kompleksnos recepture. Vsekakor je koktejl kultura in njeno dojemanje stvar posameznika. Je popotovanje in je raziskovanje... V času, ko zmernost in kakovost prednjačita kvantiteti in, ko nikakor ne smemo biti zadovoljni z dobrim, povprečnim.

 

Nazdravljamo odličnosti. Uživajmo odgovorno.  

 

 

Jan Nose

 

Vodja Trening Centra G3 Spirits Slovenija

0
Feed

Oddajte komentar

hCaptcha

Starostna omejitev

Prosimo, potrdite, da ste starejši od 18 let. Z vstopom na spletno stran sprejmete piškotke, Splošne pogoje poslovanja in Pravilnik o varovanju zasebnosti. #uživajte-odgovorno

DA NE