Kaj je amaretto?

Ime amaretto izhaja iz italijanske besede "amaro", ki pomeni "grenak". Uporablja za za opis grenkih aperitivov in digestivov. Pripona "etto" besedi doda "malo", zato se "amaretto" pogosto razume kot "malo grenkobe".

 

Amaretto je zelo star stil likerja. O njegovem nastanku krožijo različne zgodbe, od te, da ga je ustvarila družina Lazaronni iz italijanskega Saronna leta 1851, do te, ki se začne že leta 1525 z renesančnim slikarjem Bernardinom Luinijem.

 

Ta liker je cenjen zaradi sladkega okusa po mandljih in rahle grenkobe. Sladkost se razlikuje od znamke do znamke in v nekaterih boste morda zaznali note zelišč in začimb. Vrhunski amareti so ponavadi manj sladki kot njegove cenejše izvedbe. Nekateri proizvajalci v liker vlijejo ali destilirajo druge rastline, na primer vanilijo. Pogosto so sladkani s temnim ali zgorelim sladkorjem, kar mu daje temno jantarno barvo.

 

Amaretto lahko postrežemo samostojno na ledu, prelitega s colo ali v kombinaciji z vodko, viskijem in drugimi likerji, morda kavo. Najdemo ga v kremastih koktajlih, ga dodamo kot sladko noto martiniju ali pa ga uporabimo za pripravo slastnih italijanskih sladic, kot sta tiramisu in amareto piškoti.

 

PremiumBar

 

 

 

0
Feed

Oddajte komentar

hCaptcha

Starostna omejitev

Prosimo, potrdite, da ste starejši od 18 let. Z vstopom na spletno stran sprejmete piškotke, Splošne pogoje poslovanja in Pravilnik o varovanju zasebnosti. #uživajte-odgovorno

DA NE